2011-04-14 12:49:31• hírek • Szatmár.ro

Gyógyuljon Vojta-módszerrel

A szatmárnémeti Korall Klinika folyamatosan arra törekszik, hogy birtokában legyen minden olyan diagnosztikai és gyógyító eljárásnak, amely a legkorszerűbb módszerekkel, a legszínvonalasabb eljárásokkal segít a betegeken. Hatékony módszert vezetett be a gyógytornával kezelt betegségek terén is, hiszen az aktívan gyógyulni vágyókat Szátvári Emese Vojta-terapeuta várja.

Gyógytornával manapság rengeteg betegség, probléma kezelhető és megelőzhető, azonban az egyes módszerek alkalmazását tanácsos szakképzett orvosokra, gyógytornászokra bízni. A Korall Klinika gyógytornásza, Szátvári Emese Nagyváradon végezte a testnevelés egyetemet, ennek keretében gyógytornásznak specializálódott, majd megismerkedett a Vojta-féle módszerrel, amelyet ma már egyedüliként használ és alkalmaz Szatmár megyében.

A Vojta-féle módszer reflex-lokomóción alapuló gyógytechnika, pontosan meghatározott indító zónák ingerlésével a beteg testén. A módszer alkalmazható csecsemő-, kisgyermek- és felnőttkorban, tehát kortól függetlenül a mozgáshibák, agyi zavarok, gutaütés utáni állapotok, baleset, az egész kicsi korban fellépő gerincferdülés megelőzéséhez és gyógyításához. A módszer azonban nem csak mozgásszervi hibákra, hanem a vegetatív idegrendszerre, belsőszervek működésére is jó hatással van

A módszer kidolgozója Vaclav Vojta, cseh professzor, ideggyógyász volt, aki az ötvenes évek középen a Müncheni Gyermekklinikán szerzett tapasztalatai alapján dolgozta ki a reflex-lokomóción alapuló gyógytechnikát, a Vojta terápiát. Ez a módszer rendkívül érdekes, hiszen közvetlenül lép közbe a mozgást és tartást irányító agyi folyamatokba. A terápia során hason, hanyatt és oldalfekvésből kiindulva a törzsön és a végtagokon ingereket keltenek, melyek ideális lokomóciós mozgásmintákat váltanak ki, így erősítik a gyermek gyengeségeit a reflexeik működtetésével.

A gyógytornász, a terapeuta által kiválasztott hatékony gyakorlatok betaníthatók és otthon, a szülők segítségével elvégezhetők. A legjobb eredmény elérésének érdekében a Vojta-féle gyógytornát napi három-négyszeri alkalommal meg kell ismételni. Mint mindennek, úgy ennek a terápiának is vannak ellenjavallatai: szívproblémával rendelkező betegek csak kardiológus jóváhagyásával vehetnek részt ilyen terápián.

- A Vojta-módszeren kívül természetesen általános gyógytornával is foglalkozom, melynek keretében erő- és izomfejlesztésre, testtartás javításra, a járás formálására, egyensúlyproblémák kezelősére és különböző izomcsoportok fejlesztésére kínálkozik lehetőség. Az említett módszereken kívül terveim között szerepel egy 2-3 napos kineziotép tanfolyam, valamint egy jóval hosszabb manuálterápia tanfolyam elvégzése is. Úgy vélem, ezek szintén érdekes módszerek, melyekkel kiváló eredmény érhető el a gyógyulás terén - fejtette ki Szátvári.


Szátvári Emese Vojta-terapeuta
Szátvári Emese Vojta-terapeuta


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: